پایگاه اطلاع رسانی مرجع الاحکام فقیه اهل بیت سید محمد حسینی زنجانی
پایگاه اطلاع رسانی مرجع الاحکام فقیه اهل بیت سید محمد حسینی زنجانی

اینستاگرام تلگرام
استفتائات

باسلام و عرض ادب محضر فقیه و مرجع عالیقدر؛
حضرت آیت الله العظمی سید محمد زنجانی:
اینجانب کربلایی علی محمدی خادم هیئت و حسینیه کلثومیه اعظم تهران، پدرم بیکار بوده و پنجاه سال با مادرم کار کردم و هشت خواهر و برادر را بزرگ کردیم، زمینی در شرکت مخابرات به حقیر دادند و چون به پدر علاقه مند بودم به نام احترام و امانت نزد پدر خود گذاشتم و پدر میخواست این زمین را حسینیه کند که عمرش کفاف نداد و من توفیق پیدا کردم زمین را طی این چند دهه مبدل به حسینیه کرده و محل اقامه عزا و شعائر اهل بیت علیهم السلام و نشر و ترویج تشیع و خدمت به محبان اهل بیت علیهم السلام و عموم مردم کنم و شهود متعددی دارم که هم زمین را گرفته ام و هم پول زمین شهری را داده ام و هم زمین را ساخته و آباد کرده ام(الارض لله و لمن عمرها)، منتهی تعدادی از خواهرها و برادرهایمان که از معنویت دور شده و تشنه مال دنیا شده اند ادعای واهی کرده اند چون زمین را به پدرمان هبه کردی این زمین بعد از او متعلق به ما نیز هست و میخواهند این حسینیه مقدسه ای که سالها در آن طاعت خدای تعالی و حجج الهی شده و پایگاهی مستقل برای عموم شیعیان و موالیان امیرالمومنین سلام الله علیه بوده از من بگیرند، با سوال مفروض اگر زمین را در زمان حیات پدر به والد هبه کرده باشم تکلیف مالکیت زمین چیست و اگر به مرحوم والد امانت داده باشم تکلیف چیست؟
به امید فرج حضرت دوست
کربلایی علی محمدی
داعی و حامی وکلای محترم حضرت در زمان غیبت

باسمه تعالی
۱. چنانچه واهب مال یا ملکی را به ذوالنسب ( پدر ، مادر و ... ) هبه شده باشد ، حق رجوع از هبه ندارد و در فرض مذکور ، ملک مذکور از اموال پدر محسوب می شود
۲. چنانچه ملک مذکور به صورت امانت در ید پدر قرار گرفته باشد ، همچنان در ملکیت شماست و اما نیازمند تایید از سوی مراجع قضایی می باشد .
والله العالم

2-لطفا نظر مبارک خود را درباره سوال زیر مرقوم فرمایید :
یک ، افراد خیر علاقه مند هستند بخشی از سهام موسسات و واحد های اقتصادی را وقف کند . آیا وقف سهام از نظر حضرتعالی صحیح است یا خیر ؟
دو ، افراد مایل هستند مقداری پول نقد را در راه خیر وقف کنند و با توجه به تبدیل آن ، مالیت آن را وقف می کنند تا ارزش مالی آن حفظ شود و چنانچه ارزش آن در حال کاهش باشد برای حفظ مالیت و ارزش آن ، آن را به مال دیگری تبدیل نمایند . آیا وقف مالیت صحیح است ؟ لازم به ذکر است که فقیه شهیر مرحوم آیت الله العظمی سید محمد کاظم طباطبایی یزدی ( ره ) در ملحقات العروه الوثقی وقف آن را صحیح می داند . ( مسئله 46 از فصل هفتم ( لواحق ) کتاب وقف ملحقات العروه ، جلد ۲ ، صفحه ۲۹4 ) .
سه ، اگر واقف در صیغه وقف شرط کند که چنانچه منافع موقوف کم شود یا فروش آن به نفع باشد و یا شرایط دیگر ... متولی موقوف را به فروش برساند و آن را به مال دیگری تبدیل کند و دوباره آن را وقف کند ، آیا چنین شرطی صحیح است ؟ ( در کتب فقهی این امر از موارد مستثنای بيع موقوف مطرح شده است : ملحقات العروه ، جلد ۲ ، صفحه ۲۵4 ) .

ظاهر این است که وقف اسکناس درست نباشد زیرا تعریف وقف که « تحبيس الاصل و تسبیل المنفعه » است بر اسکناس صدق نمی کند زیرا عين و منفعت در اسکناس یکی است زیرا با مصرف شدن آن ، عین و منفعت هر دو از بین می رود و اسکناس یا اوراق بهادار با درهم و دینار فرق دارد زیرا دینار واحد پول طلا و درهم واحد پول نقره است که مالیت ذاتی دارند و اصل عین منفعت نبوده و ا الذا سید صاحب عروه ( قدس سره ) در فصل دوم در شرائط موقوف در مسئله ۵ فرموده : « اقوى جواز وقف الدراهم ... » ، اقوى جواز وقف درهم و دینار است زیرا امکان انتفاع با بقاء عين مثل زینت و حفظ اعتبار است . » و آنچه در مسئله ۴۶ از فصل هفت لواحق تحت عنوان جوان وقف مالیت آمده ، مراد مالیت عین خارجی است که بر درهم و دینار صدق می کند ولی در اسکناس محل اشکال است زیرا اسکناس گر چه پشتوانه دارد و خود رأسا پول است منتهی پول اعتباری و لذا اگر اسکناس بسوزد پول از بین رفته و بالمال اصل و منفعت هر دو از بین می رود و عرفا اسکناس خود موضوعیت دارد . والله العالم

راه های ارتباطیراه های ارتباطی

آدرس:

مشهد - خیابان دانشگاه 9 (15 قدیم)- کوچه قائم مقامی - پلاک 8


تلفن:  ۰۵۱۳۷۲۹۷۵۰۱
فکس:  ۰۵۱۳۷۲۷۴۵۸۳

پست الکترونیک:
info@smalzanjani.ir

اینستاگرام تلگرام ایتا
کلیه حقوق مادی و معنوی محفوظ و متعلق به آیت ا... زنجانی می باشد. تابستان 1400