استحاضه
یکی از خونهایی که از زن خارج می شود خون « استحاضه » است ؛ خون استحاضه در بیشتر اوقات زرد رنگ و سرد است و بدون فشار و سوزش بیرون می آید و غلیظ هم نیست ، ولی ممکن است گاهی سیاه یا سرخ و گرم و غلیظ باشد و با فشار و سوزش بیرون بیاید . زن را در موقع دیدن خون استحاضه مستحاضه می گویند .
مسئله 274- آنچه بعد از تأمل و غور در احادیث وارده به دست می آید این است که هر خونی در بانوان که خون حیض و نفاس و خون بکارت و خون زخم در رحم و یا عارضه دیگر نباشد خون استحاضه است .
مسئله 275- استحاضه سه قسم است : قليله ، متوسطه و كثيره استحاضه قليله آن است که هرگاه زن پنبه ای را داخل فرج بگذارد و بیرون آورد خون فقط روی پنبه را آلوده کند و داخل پنبه فرو نرود ، چنین خونی حدث اصغر است ( یعنی در حد مبطلات وضوء است مثل بول ) ، در این صورت برای هر نماز بعد از تطهیر محل و تعویض پنبه یک وضوء می گیرد و در صورت استمرار خون تا نماز بعدی وضوی دیگری می گیرد . استحاضه متوسطه آن است که خون داخل پنبه فرو رود ولی از پنبه به بیرون جریان نیابد در این صورت وضو را هم چه قبل و یا بعد از غسل میتواند انجام دهد . استحاضه كثيره آن است که خون از پنبه بگذرد و به طرف بیرون جریان یابد و به دستمال و مانند آن ، که معمولا زن ها برای جلوگیری از سرایت خون می بندند ، برسد ، در این صورت باید برای هر نماز یک غسل انجام دهد اما شارع مقدس برای سهولت امر اجازه فرموده است که برای هر دو نماز ( مثلا ظهر و عصر ) یک غسل انجام دهد و وضو برای هر نماز واجب نیست
مسئله 276- مستحاضه كثيره نباید بین نماز ظهر و عصر و یا مغرب و عشاء فاصله بیندازد و اگر فاصله بیندازد باید برای هر نماز غسل کند ، و برای ادای نماز باید پنبه را عوض کرده و ظاهر شرمگاه ( عورت ) را آب بکشد .
مسئله 277- اگر استحاضه قليله زن بعد از نماز صبح كثيره شود باید برای نماز ظهر و عصر غسل کند و نیز اگر بعد از نماز ظهر و عصر کثیره شود برای نماز مغرب و عشاء غسل کند .
مسئله 278- مستحاضه قلیله برای هر نماز ، چه واجب چه مستحب ، چنانچه قبل از نماز خون ببیند باید پنبه را عوض کند و ظاهر شرمگاه را آب بکشد و وضوء بگیرد و نیز اگر بخواهد نمازی را که خوانده احتياطا دوباره بخواند ، یا بخواهد نمازی را که تنها خوانده دوباره با جماعت بخواند باید تمام کارهائی را که گفته شد انجام دهد . ولی برای خواندن نماز احتیاط و سجده فراموش شده و تشهد فراموش شده و سجده سهو ، اگر آنها را بعد از نماز فورا به جا آورد ، لازم نیست کارهای استحاضه ، کارهایی که در بالا اشاره شد ، را انجام دهد .
مسئله 279- مستحاضه كثيره نباید پیش از داخل شدن وقت برای نماز غسل کند و اگر غسل کند غسل او باطل است ولی اگر نزدیک اذان برای نماز شب غسل کند و نماز شب را بخواند و همین که وقت داخل شد فورا نماز صبح را بخواند اشکال ندارد .
مسئله 280- مستحاضه بعد از آنکه خونش قطع شد فقط برای نماز اولی که می خواند باید اعمال استحاضه را انجام دهد و برای نمازهای بعدی لازم نیست .
مسئله 281- اگر زن خونی ببیند و می داند که استحاضه است ولی نمی داند که قليله یا متوسطه و یا کثيره است ، باید خود را در هنگام نماز وارسی کند به این نحو که مقداری پنبه داخل فرج بگذارد و کمی صبر کند و بیرون آورد و پس از اینکه فهمید استحاضه اش قليله و یا متوسطه است یا کثیره بر طبق احکام آن عمل کند ، و اگر بدون وارسی نماز بخواند در صورتی نماز او صحیح است که قصد قربت داشته و عمل او مطابق واقع بوده باشد ، مثلا اگر به دستور استحاضه قليله عمل کرد بعد خلاف آن ، یعنی استحاضه كثيره ، ثابت نشود .
مسئله 282- اگر بعد از دانستن اینکه خون او استحاضه است نتواند خود را وارسی کند ، بنابر احتياط وظیفه بیشتر را انجام دهد . مثلا اگر نمی داند قلیله یا متوسطه و یا کثیره است به وظیفه كثيره عمل کند .
مسئله 283- قطع خون استحاضه به این معنی که مستحاضه علم به پاک شدن خون پیدا کند به طور کلی چهار صورت دارد : اول آنکه علم پیدا کند پیش از نماز پاک می شود ، در این صورت باید کند . و نماز را در وقت پاکی بخواند و اگر قبل از آن بخواند باطل است . دوم- پس از شروع در اعمال و قبل از نماز به طور کلی پاک شود ، در این صورت باید اعمال را از سر بگیرد . سوم - در وسط نماز به طور کلی پاک شود ، نماز را اعاده می کند . چهارم - بعد از نماز به پاک بودن خود به طور کلی علم پیدا می کند که در این صورت باید اعمال را از سر بگیرد و نماز را دوباره بخواند و بلکه حکم این چهار صورت در جایی که علم پیدا کند که خون به مقداری قطع خواهد شد که در آن فاصله وسعت خواهد داشت که تمام طهارت و نماز را انجام دهد ، جاری است .
مسئله 284- مستحاضه از انجام وضوء وغسل باید بلافاصله نماز بخواند ، و اگر فاصله بیندازد و خون ببیند باید دوباره وضوء و یا غسل کند و اگر چنانچه خون است ضه جریان داشته باشد و فرصت ندهد ، در صورتی که ضرر نداشته باشد باید پیش از غسل و بعد از آن به وسیله پنبه از بیرون آمدن آن جلوگیری کند ، و اگر جریان نداشته باشد فقط باید بعد از وضوء وغسل از بیرون آمدن جلوگیری کند ، و چنانچه کوتاهی کند و خون بیرون آید باید دوباره غسل کند و اگر نماز هم خوانده دوباره بخواند .
مسئله 285- اگر خون به طور کلی قطع شد و اعمال لازمه را در صورت قليله بودن و یا کثیره بودن انجام داد دیگر فورا لازم نیست نماز را بخواند و در این صورت حكم فردی را دارد که طاهر است می تواند نماز را تأخیر بیندازد .
مسئله 286- پس از تبدیل قليله به كثيره چنانچه وقت برای غسل باقی نباشد به این معنی که اگر غسل کند نماز قضا می شود در این صورت تیمم بدل از غسل کرده و نماز را می خواند ، و اگر وقت برای تیمم هم باقی نباشد ، بنابر احتیاط واجب با همان وظیفه استحاضه قليله نماز را به جا آورد و سپس با انجام وظیفه كثيره قضا آن را نیز به جا آورد .
مسئله 287- چنانچه استحاضه كثيره به قليله تبدیل شود نماز اول را با همان وظیفه استحاضه كثيره که انجام داده به جا می آورد و نسبت به باقی نمازها وظیفه قليله را انجام میدهد .
مسئله 288- روزه مستحاضه در صورتی صحیح است که غسل نماز مغرب و عشاء شبی را که می خواهد فردای آن روز روزه بگیرد به جا آورد و نیز غسل های روزانه را انجام دهد .
مسئله 289- اگر مستحاضه ، قليله یا متوسطه و یا کثیره ، به وظیفه خود عمل کرد ، رفتن در مسجد و توقف در آن و خواندن آیه سجده و نزدیکی شوهر با او حلال می شود ، اگر چه کارهای دیگری را که برای نماز واجب است ، مانند عوض کردن پنبه ، انجام نداده باشد .
مسئله 290- مستحاضه ، قليله یا متوسطه و یا کثیره ، چنانچه پیش از وقت نماز بخواهد آیات سجده را بخواند و یا به مسجد برود و یا شوهر با او نزدیکی کند و یا کاری که شرط انجام آن وضوء یا غسل باشد ، مثل مس خط قرآن ، باید غسل و یا وضوء بگیرد .
مسئله 291- زن اگر خونی ببیند و شک کند که خون استحاضه است یا خونهای حیض و نفاس بنابر احتیاط واجب در صورتی که علامت آن دو را نداشته باشد باید وظیفه استحاضه را انجام دهد .