نفاس
از وقتی که اولین جزء بچه از شکم مادر بیرون می آید هر خونی که زن می بیند ، اگر چه یک آن لحظه باشد ، تا ده روز خون نفاس است ، پس خونی که پیش از آمدن اولین جزء بچه دیده میشود نفاس نیست و لازم نیست خلقت بچه تمام باشد بلکه ناقص الخلقه و مضغه ( گوشت ) هم باشد کافی است و نیز خونی که پس از سقط کردن از زن خارج می شود نفاس است .
مسئله 292- آنچه بر حائض حرام است ، بر زنی که خون نفاس دیده نیز حرام است ، و نیز آنچه بر حائض واجب و مستحب و مکروه است ، بر نفساء هم واجب و مستحب و مکروه است ، پس طلاق دادن در حال نفاس و نزدیکی کردن حرام می باشد ، و در صورت نزدیکی کردن بنابر احتياط مستحب کفاره بدهد .
مسئله 293- اگر زن شک دارد که از خون نفاس پاک شده یا نه و احتمال می دهد که در باطن خون هست ، در این صورت مقداری پنبه داخل فرج کرده و کمی صبر می کند اگر پاک بود برای عبادت خود غسل می کند .
مسئله 294- اگر صاحب نفاس پس از پاک شدن دوباره خون ببیند اگر مجموعه روزهایی که خون دیده و با روزهائی که در وسط پاک بوده روی هم ده روز و یا کمتر باشد تمام آن نفاس است ، و اگر در روزهای پاک روزه گرفته باشد باید قضا کند .
مسئله 295- اگر خون نفاس از ده روز بگذرد ، چنانچه در حیض عادت دارد ، به مقدار عادت او نفاس و بقيه استحاضه است و اگر عادت ندارد تا ده روز نفاس و بقیه استحاضه می باشد . بنابر احتياط مستحب زنی که صاحب عادت است از روز بعد از عادت و کسی که عادت ندارد بعد از دهم تا روز هجدهم زایمان اعمال استحاضه را به جا آورده و آنچه بر صاحب نفاس حرام است ترک کند .
مسئله 296- زنی که عادت حیض او کمتر از ده روز است ، اگر بیشتر از عادتش خون نفاس ببیند ، باید به مقدار روزهای عادت خود نفاس قرار دهد و بعد از آن تا روز دهم مختار است استظهار کند یعنی عبادت را ترک کند یا اعمال مستحاضه را انجام دهد ، پس اگر از ده روز بگذرد روزهای عادتش حیض است و بقیه استحاضه است ، و اگر عبادت را ترک کرده باید قضا کند .