احکام تیمم
مسئله 390- اگر مختصری از پیشانی و پشت دست ها را هم مسح نکند تیمم باطل است ، چه عمدا نکند ، یا مسئله را نداند ، یا فراموش کرده باشد ، ولی دقت زیاد هم لازم نیست و همین بگویند تمام پیشانی و پشت دست مسح شده کافی است .
مسئله 391- برای آنکه یقین کند که تمام پشت دست را مسح کرده ، باید مقداری بالاتر از مچ را هم کند ولی مسح بین انگشتان لازم نیست .
مسئله 392- پیشانی و دست ها را باید از بالا به پایین مسح کند و کارهای آنها را باید پشت سر هم به جا آورد ، و اگر بین آنها به قدری فاصله دهد که نگویند تیمم می کند تیمم اش باطل است .
مسئله 393- در موقع نیت باید معین کند که تیمم او بدل از غسل است ، یا بدل از وضوء و اگر بدل از غسل باشد باید غسل را معین کند ، و چنانچه اشتباه به جای بدل از وضوء ، بدل از غسل یا به جای بدل از غسل ، بدل از وضوء نیت کند یا مثلا در تیمم بدل از غسل جنابت ، نیت تیمم بدل از غسل مس میت کند تیمم او باطل است .
مسئله 394- در تیمم پیشانی و کف دستها و پشت دست ها بنابر احتیاط باید پاک باشد ، و اگر کف دست نجس باشد و نتواند آن را آب بكشد احتیاط آن است که دو تیمم کند : یکی با کف دست و یکی با پشت دست ، یعنی پشت دست را به چیزی که تیمم به آن صحیح است بزند و به پیشانی و پشت دست ها بکشد .
مسئله 395- انسان باید برای تیمم ، انگشتر را از دست بیرون آورد و اگر در پیشانی یا پشت دستها یا در کف دست ها مانعی باشد ، مثلا چیزی بر آن چسبیده باشد ، باید برطرف کند .
مسئله 396- اگر پیشانی یا پشت دستها زخم است و پارچه یا چیز دیگری را که بر آن بسته نمی تواند باز کند باید دست را روی آن بکشد ، و نیز اگر کف دست زخم باشد و پارچه یا چیز دیگری را که بر آن بسته نتواند باز کند باید دست را با همان پارچه به چیزی که تیمم به آن صحیح است بزند و به پیشانی و پشت دست ها بکشد .
مسئله 397- در تیمم بدل از وضوء یا غسل اگر در اثناء تيمم شک کرد که عمل قبلی را انجام داده یا نه بنا را بر به جا آوردن آن می گذارد و اعتناء به شک نمی کند مثلا اگر بعد از مسح جبهه ( پیشانی ) شک کرد که آیا دو دست را بر زمین زده یا نه ، بنا را بر زدن دست بر زمین می گذارد .
مسئله 398- اگر در بین تیمم شک کند که قسمتی از آن را فراموش کرده یا نه باید آن قسمت را با آنچه بعد از آن است به جا آورد .
مسئله 399- کسی که وظیفه اش تیمم است نمی تواند پیش از وقت نماز ، برای نماز تیمم کند ، ولی اگر برای کار واجب دیگر یا مستحبی تیمم کند و تا وقت نماز عذر او باقی باشد می تواند با همان تیمم نماز بخواند .
مسئله 400- کسی که نمی تواند غسل کند اگر بخواهد عملی را که برای آن غسل واجب است انجام دهد باید بدل از غسل تیمم کند و اگر نمی تواند وضوء بگیرد و می خواهد عملی را که برای آن وضوء واجب است انجام دهد باید بدل از وضوء تیمم کند .
مسئله 401- اگر بدل از غسل جنابت تیمم کند ، لازم نیست برای نماز وضوء بگیرد ولی اگر بدل از غسلهای دیگر تیمم کند باید وضوء بگیرد و اگر نتواند وضوء بگیرد ، باید بنابر احتیاط واجب تیمم دیگری هم بدل از وضوء انجام دهد .
مسئله 402- کسی که وظیفه اش تیمم است اگر برای کاری تیمم کند تا تیمم و عذر او باقی است کارهایی را که باید با وضوء یا غسل انجام داد می تواند به جا آورد ، و اگر عذرش تنگی وقت بوده یا با داشتن آب برای نماز میت یا خوابیدن تیمم کرده فقط کاری را که برای آن تیمم کرده است می تواند انجام دهد .