پایگاه اطلاع رسانی مرجع الاحکام فقیه اهل بیت سید محمد حسینی زنجانی
پایگاه اطلاع رسانی مرجع الاحکام فقیه اهل بیت سید محمد حسینی زنجانی

اینستاگرام تلگرام
رساله

رعایت مکان نمازگزار

مکان نماز گزار نه شرط دارد :
شرط اول - آنکه مباح باشد .
مسئله 480- کسی که در ملک غصبی نماز بخواند نمازش باطل است .
مسئله 481- نماز خواندن در ملکی که منفعت آن مال دیگری است ، بدون اجازه کسی که منفعت ملک مال او می باشد باطل است ، مثلا در خانه اجاره ای اگر صاحب خانه یا دیگری بدون اجازه کسی که آن خانه را اجاره کرده نماز بخواند نمازش باطل است ، و همچنین است اگر در ملکی که دیگری در آن به نحو مشاع حقی دارد و شریک است نماز بخواند ، مثلا اگر میت وصیت کرده باشد که ثلث مال او را به مصرفی برسانند ، تا وقتی ثلث را جدا نکنند نمی شود در ملک او نماز خواند .
مسئله 482- کسی که در مسجد نشسته است دیگری نمی تواند جای او را ، اگر چه برای نماز خواندن باشد ، تصرف کند و یا جانماز او را بردارد و اگر چه قصد او نماز خواندن هم نباشد و اگر تصرف کند مرتکب عمل حرام شده ولی نمازش صحیح است .
مسئله 483- اگر با عین پولی که خمس و زکات آن را نداده ملکی بخرد تصرف در آن ملک منوط به اذن صاحب خمس و بدون اذن آن نماز باطل است .
مسئله 484- اگر میت قرض نداشته باشد ولی بعضی از ورثه او صغیر یا دیوانه یا غائب باشند ، تصرف در ملک او حرام و نماز در آن باطل است مگر با مراجعه به قیم یا حاکم شرع .
شرط دوم
مسئله 485- مکان نمازگزار در حال اختیار باید ثابت و بی حرکت باشد و اگر به واسطه تنگی وقت یا جهت دیگر ناچار باشد در جایی که حرکت دارد ، مانند اتومبیل و کشتی و قطار ، نماز بخواند نمازش صحیح است و باید جهت قبله را هنگامی که مرکب او از طرفی به طرف دیگر می گردد ، رعایت کند ؛ نماز روی تپه شن و خرمن که ثابت نیست صحیح نیست .
شرط سوم
مسئله 486- بنابر احتیاط واجب باید در جایی نماز بخواند که اطمینان داشته باشد نماز را تمام می کند و در جایی که به واسطه باد و باران و زیادی جمعیت و مانند اینها اطمینان ندارد که بتواند نماز را تمام کند ، احتیاط واجب آن است که نماز نخواند .
شرط چهارم
مسئله 487- آنکه در جایی که ماندن در آن حرام است مثلا زیر سقفی که نزدیک است خراب شود نماز نخواند ، مگر اطمینان داشته باشد که به اندازه نماز فرصت هست و ممکن است نماز را تمام کند .
شرط پنجم
مسئله 488- آنکه روی چیزی که ایستادن و نشستن روی آن حرام است ، مثل فرشی که اسم خدا بر آن نوشته شده ، نماز نخواند .
شرط ششم
مسئله 489- آنکه در جایی که سقف آن کوتاه است و نمی تواند در آنجا راست بایستد یا به اندازهای کوچک است که جای رکوع و سجود ندارد نماز نخواند ، و اگر ناچار شود که در چنین جایی نماز بخواند ، باید به قدری که ممکن است قیام و رکوع و سجود را به جا آورد .
شرط هفتم
مسئله 490- بنابر احتیاط واجب جلوتر از قبر پیغمبر ( صلی الله علیه و آله و سلم ) و امام ( عليه السلام ) نماز نخواند .
مسئله 491- اگر در نماز چیزی مانند دیوار بین او و قبر مطهر باشد که بی احترامی نشود اشکال ندارد ولی فاصله شدن صندوق شریف و ضریح و پارچه ای که روی آن افتاده کافی نیست .
شرط هشتم
مسئله 492- آنکه مکان نماز گزار اگر نجس است به طوری تر نباشد که رطوبت آن به بدن یا لباس او برسد ، ولی جایی که پیشانی را بر آن می گذارند اگر نجس باشد ، در صورتی که خشک هم باشد ، نماز باطل است و احتیاط مستحب آن است که مکان نماز گزار اصلا نجس نباشد .
شرط نهم
مسئله 493-آنکه پیشانی نماز گزار از جای زانوها و سر انگشتان پای او بیش از چهار انگشت بسته پست تر نباشد و تفصیل این مسئله در احکام سجده گفته میشود .
مسئله 494- بودن مرد و زن نامحرم در محل خلوتی که دیگری نمی تواند به آن وارد شود حرام است ولی اگر در آنجا نماز بخوانند صحیح است .
مسئله 495- بنابر احتياط مستحب زن عقب تر از مرد بایستد و جای سجده او از جای ایستادن مرد کمی عقب تر باشد و چنانچه بین زن و مرد دیوار یا پرده یا چیز دیگری باشد جلو بودن زن اشکالی ندارد .
مسئله 496- نماز خواندن در جایی که تار و مانند آن استعمال می کنند صحیح است ولی اگر توقف او امضاء عملی کار آنان باشد نماز باطل است .


راه های ارتباطیراه های ارتباطی

آدرس:

مشهد - خیابان دانشگاه 9 (15 قدیم)- کوچه قائم مقامی - پلاک 8


تلفن:  ۰۵۱۳۷۲۹۷۵۰۱
فکس:  ۰۵۱۳۷۲۷۴۵۸۳

پست الکترونیک:
info@smalzanjani.ir

اینستاگرام تلگرام ایتا
کلیه حقوق مادی و معنوی محفوظ و متعلق به آیت ا... زنجانی می باشد. تابستان 1400