اذان و اقامه
مسئله 507- برای مرد و زن مستحب است پیش از نمازهای واجب يوميه اذان و اقامه بگویند ولی پیش از نمازهای واجب غير يومية مثل نماز آیات ، مستحب است سه مرتبه بگویند : « الصلاه » .
مسئله 508- اذان هجده جمله است یعنی « الله أكبر » چهار مرتبه ، « أشهد أن لا اله الا الله » ، « آشهد أن محمدا شول الله » ، « كئ على الصلاه » ، « خى على الفلاح » ، « حي على خير العمل » ، « الله أكبر » ، « لا اله الا الله » ، هر یک دو مرتبه ، و اقامه هفده جمله است : یعنی دو مرتبه « الله أكبر » از اول اذان ایک مرتبه « لا اله الا الله » از آخر آن کم می شود و بعد از گفتن « حی علی خیر العمل » ، باید دو مرتبه قد قامت الصلاه » اضافه کرد .
مسئله 509- « اشهد ان عليا ولی الله » جزء اذان و اقامه نیست ولی چون دین اسلام با ولایت آن حضرت تکمیل شده است گفتن آن رجحان و اهمیت بسیار دارد لذا بهتر است به قصد قربت گفته شود .
مسئله 510- اگر نمازگزار اذان و اقامه را فراموش کند و داخل در نماز شود و قبل از ركوع ركعت اول متوجه گردد جایز است نماز را قطع کرده و اذان و اقامه بگوید و نماز را از سر شروع کند اما بهتر این است که قطع نکند .
مسئله 511- در پنج نماز اذان ساقط می شود : اول - نماز عصر روز جمعه . دوم - نماز عصر روز عرفه که در نهم ذیحجه است . سوم - نماز عشاء شب عید قربان ، برای کسی که در مشعر الحرام باشد . چهارم - نماز عصر و عشاء زن مستحاضه . پنجم - نماز عصر و عشاء کسی که نمی تواند از بیرون آمدن بول و غائط خودداری کند ؛ در این پنج نماز در صورتی اذان ساقط می شود که با نماز قبلی هیچ فاصله نشود و یا فاصله کمی بین آنها باشد ، و همچنین بنابر احتیاط در غیر این پنج نماز در همه مواردی که دو نماز را با هم می خوانند برای نماز دوم اذان نگوید مگر آنکه بین دو نماز نافله بخواند یا به قدری فاصله دهد که نگویند دو نماز را با هم خوانده است .
مسئله 512- اذان دوم روز جمعه یا ، ( چنانچه در روایت آمده است ، اذان سوم ) بدعت و حرام است و منظور از اذان دوم تكرار اذان ظهر است لذا چنانچه موقع ظهر شرعی اذان گفته شد تکرار آن و یا تجدید آن بعد از خطبه ها جایز نیست .
مسئله 513- اذان و اقامه باید بعد از داخل شدن وقت نماز گفته شود و اگر عمدا یا از روی فراموشی پیش از وقت بگویند باطل است .