نماز احتیاط
مسئله 644- کسی که نماز احتیاط بر او واجب است بعد از سلام نماز باید فور نیت نماز احتیاط کند و تکبیر بگوید و حمد را بخواند و به رکوع رود و دو سجده به جا آورد پس اگر یک رکعت نماز احتیاط بر او واجب است بعد از دو سجده تشهد بخواند و سلام دهد ، و اگر دو رکعت نماز احتیاط بر او واجب است بعد از دو سجده یک رکعت دیگر مثل ركعت اول به جا بیاورد و بعد از تشهد سلام دهد .
مسئله 645- نماز احتیاط سوره و قنوت ندارد و باید آن را آهسته بخوانند و نیت آن را به زبان نیاورند و احتیاط واجب آن است که « بسم الله » آن را هم آهسته بگوید .
مسئله 646- اگر پیش از خواندن نماز احتیاط بفهمد که رکعتهای نمازش کم بوده است ، چنانچه کاری که نماز را باطل می کند انجام نداده ، باید آنچه از نماز نخوانده بخواند و برای سلام بی جا دو سجده سهو به جا آورد و اگر کاری که نماز را باطل می کند انجام داده ، مثلا پشت به قبله کرده ، باید نماز را دوباره به جا آورد .
مسئله 647- اگر بعد از نماز احتیاط بفهمد که کسری نمازش به مقدار نماز احتیاط بوده ، مثلا در شک بین سه و چهار ، یک رکعت نماز احتیاط بخواند بعد بفهمد نماز را سه رکعت خوانده نمازش صحیح است .
مسئله 648- اگر بعد از خواندن نماز احتیاط بفهمد که کسری نمازش کمتر از احتیاط بوده مثلا در شک بین سه و چهار ، دو رکعت نماز احتیاط بخواند و بعد بفهمد نماز را سه رکعت خوانده باید نماز را دوباره بخواند ، بعد از آنکه احتیاط چیزی از مبطلات نماز ، مانند حرف زدن یا پشت به قبله کردن ، انجام دهد .
مسئله 649- اگر در بین نماز احتیاط بفهمد که کسری نمازش بیشتر یا کمتر از نماز احتیاط بوده است ، چنانچه نتواند نماز احتیاط را مطابق کسری نمازش تمام کند باید آن را رها کند و کسری نماز را به جا آورد و بنابر احتیاط واجب نماز را دوباره بخواند ، مثلا در شک بین سه و چهار اگر موقعی که دو رکعت نماز احتیاط نشسته را می خواند ، یادش بیاید که نماز را دو رکعت خوانده است ، چون نمی تواند دو رکعت نشسته را به جای دو رکعت ایستاده حساب کند ، باید نماز احتیاط نشسته را رها کند و دو رکعت کسری نمازش را بخواند و احتیاط نماز را هم دوباره به جا آورد .
مسئله 650- اگر در نماز احتیاط رکنی را زیاد کند ، یا مثلا به جای یک رکعت دو ركعت بخواند ، نماز احتیاط و نماز باطل می شود و خواندن اصل نماز در این صورت کافی است .
مسئله 651- اگر در شماره رکعتهای نماز احتیاط شک کند بنا را بر کمتر بگذارد و تمام کند و احتیاط واجب آن است که اصل نماز را دوباره بخواند .
مسئله 652- اگر نماز احتیاط و قضای یک سجده یا قضای یک تشهد و یا دو سجدۂ سهو بر او واجب شود ، باید اول نماز احتیاط را به جا آورد .
مسئله 653- حکم گمان در رکعات نماز مثل حکم یقین است ، مثلا اگر انسان گمان دارد که نماز را چهار رکعت خوانده ، نباید نماز احتیاط بخواند ، ولی گمان در افعال نماز حکم شک را دارد ، مثلا اگر گمان دارد که ركوع کرده ، باید ركوع را به جا آورد و یا گمان دارد که حمد را خوانده اگر به رکوع نرفته است باید بخواند و اگر به رکوع رفته نمازش صحیح است .
مسئله 654- حكم شک و سهو و گمان در نمازهای واجب یومیه و نمازهای واجب دیگر فرق ندارد ، مثلا اگر در نماز آیات شک کند که یک رکعت خوانده یا دو رکعت چون شک او در نماز دو رکعتی است نمازش باطل است .