احکام روزه
مسئله 809- روزه آن است که انسان به قصد قربت از اذان صبح تا مغرب از چیزهایی که روزه را باطل می کند اجتناب کند و مراد از قصد قربت یعنی به خاطر امتثال فرمان خدا و یا نجات از آتش جهنم و یا رسیدن به نعمت های بهشتی روزه بگیرد و به انگیزه هر کدام از مواردی که ذکر شد روزه بگیرد قصد قربت حاصل است .
مسئله 810- لازم نیست انسان نیت روزه را از قلب خود بگذراند یا بر زبان آورد بلکه همین قدر که تصمیم بگیرد فردا روزه می گیرم کافی است و برای اینکه یقین کند تمام این مدت را روزه بوده است باید مقداری پیش از اذان صبح و مقداری هم بعد از اذان مغرب از اموری که روزه را باطل می کند اجتناب کند .
مسئله 811- چون نیت به معنای تصمیم است دیگر برای هر روز ماه رمضان لازم نیست تصمیم جداگانه بگیرد چون تصمیم اولی موجود است .
مسئله 812- کسی که پیش از اذان صبح بدون نیت روزه خوابیده است اگر پیش از ظهر بیدار شود و نیت کند روزه او صحیح است چه روزه او واجب باشد چه مستحب و اگر بعدازظهر بیدار شود نمی تواند نیت روزه واجب کند ، ولی اگر ماه رمضان باشد باید امساک کند .
مسئله 813- اگر بخواهد غير روزه رمضان روزه دیگری بگیرد باید آن را معین کند مثلا ت تصمیم خود را مشخص کند که روزه قضا یا روزه نذر می گیرم ، ولی در ماه رمضان لازم نیست نیت کند که روزه ماه رمضان می گیرم بلکه اگر نداند ماه رمضان است یا فراموش کند و روزه دیگری را نیت کند روزه ماه رمضان محسوب میشود .
مسئله 814- اگر بداند ماه رمضان است و عمدا تصمیم بر روزه غیر رمضان کند نه روزۂ رمضان محسوب میشود و نه روزهای که قصد کرده است .
مسئله 815- اگر پیش از اذان صبح نیت کند و بیهوش شود و در بین روز به هوش آید بنابر احتیاط واجب باید آن روز را تمام کند و تمام نکرد قضای آن را به جا آورد .
مسئله 816- اگر نداند یا فراموش کند که ماه رمضان است و پیش از ظهر ملتفت شود چنانچه کاری که روزه را باطل می کند انجام نداده باشد باید نیت کند و روزه او صحیح است و اگر کاری که روزه را باطل می کند انجام داده باشد ، یا بعد از ظهر ملتفت شود که ماه رمضان است روزه او باطل است ولی باید تا مغرب کاری که روزه را باطل می کند انجام ندهد و بعد از ماه رمضان هم آن روزه را قضا کند .
مسئله 817- اگر بچه پیش از اذان صبح ماه رمضان بالغ شود باید روزه بگیرد و اگر بعد از اذان بالغ شود ، چنانچه پیش از ظهر باشد و چیزی از مبطلات روزه را به عمل نیاورده باشد ، احتیاط واجب آن است که نیت کند و روزه بگیرد و اگر بعد از ظهر باشد و چیزی از مبطلات را به جا آورده باشد لازم نیست امساک کند یا روزه را قضا کند .
مسئله 818- اگر غیر از روزه ماه رمضان روزه معین دیگری بر انسان واجب باشد ، مثلا نذر کرده باشد که روز معینی را روزه بگیرد ، چنانچه عمدا تا اذان صبح نیت نکند روزه اش باطل است و اگر نداند که روزه آن روز بر او واجب است یا فراموش کند و پیش از ظهر یادش بیاید ، چنانچه کاری که روزه را باطل می کند انجام نداده باشد و نیت کند روزة او صحیح است و گرنه باطل است .
مسئله 819- اگر برای روزه واجب غیر معینی مثل روزه کفاره ، عمدا تا نزدیک ظهر نیت نکند اشکال ندارد ، بلکه اگر پیش از نیت تصمیم داشته باشد که روزه نگیرد یا تردید داشته باشد که بگیرد یا نه ، چنانچه کاری که روزه را باطل می کند انجام نداده باشد و پیش از ظهر نیت کند روزه او صحیح است .
مسئله 820- روزی که انسان شک دارد آخر شعبان است یا اول رمضان روزه آن روز واجب نیست و اگر بخواهد روزه بگیرد چنانچه نیت امر واقع کند ( یعنی آنچه وظیفه او در واقع است ) روزهاش صحیح است و بعد اگر معلوم شد که رمضان است از رمضان و اگر رمضان نیست در صورتی که قضا داشته باشد قضا و اگر قضا ندارد روزه مستحب محسوب می شود .
مسئله 821- اگر روزی را که شک دارد آخر شعبان است یا اول رمضان به نیت روزه قضا یا روزه مستحبی و مانند آن روزه بگیرد و در بین روز بفهمد که ماه رمضان است باید نیت روزه رمضان کند .