نماز جمعه
مسئله 796- نماز جمعه مانند نماز صبح دو رکعت است و دو خطبه دارد که باید قبل از نماز خوانده شود ؛ در خطبه اول خطیب می ایستد و خدا را حمد و ثنا می کند و به تقوی توصیه می کند و در آخر سوره ای از قرآن را می خواند و سپس کمی می نشیند و در خطبه دوم می ایستد و خدا را حمد و ثنا می کند و بر محمد و آل محمد و ائمه معصومین ( علیهم السلام ) صلوات می فرستد و برای برادران و خواهران ایمانی طلب مغفرت می کند و بهتر است امام جمعه نمازگزاران را موعظه کند و به بیان مسائل اخلاقی بپرازد و نیز در خصوص مسائل اجتماعی و مصالح اسلام و مسلمین و توطئه های دشمنان اسلام به نمازگزاران آگاهی دهد .
مسئله 797- در مقدار واجب خطبه خطیب باید خطبه را به عربی بخواند و در زائد بر آن می تواند غیر عربی بخواند و اگر حاضرین در نماز جمعه به زبان عربی آشنا نباشند بنابر احتیاط واجب بین عربی و زبان حاضرین در نماز در توصیه به تقوی الهی جمع کند .
مسئله 798- نماز جمعه واجب تخییری است به این معنا که مکلف مخیر است در روز جمعه ، در صورت بودن شرایط ، نماز جمعه را بخواند و یا نماز ظهر را به جا آورد و اگر نماز جمعه را به جا آورد نماز ظهر از مکلف ساقط میشود .
مسئله 799- نماز جمعه را باید با شرایط زیر به جا آورد :
1 . وقت داخل شود ، و آن عبارت است از زوال سایه خورشید از شاخص به مقداری که به اندازه خود شاخص برسد به شرحی که در مسئله ۴۱۲ به آن اشاره شده است .
٢. اجتماع پنج نفر که یکی از آنها امام است .
٣. وجود امام با شرایطی که در نماز جماعت بیان شد .
مسئله 800- نماز جمعه به طور فرادی صحیح نیست و باید با جماعت برگزار شود و چنانچه مأموم امام را در رکوع اول نماز جمعه و یا در رکوع دوم درک کند نماز جمعه وی صحیح است و در رکوع دوم اگر امام را درک کرد رکعت بعدی را خود مأموم پس از سلام تمام می کند .
مسئله 801- مسافت بین دو نماز جمعه نباید کمتر از یک فرسخ باشد ، پس اگر دو نماز جمعه در کمتر از یک فرسخ برگزار شود در صورتی که همزمان شروع شوند هر دو باطل است و اگر یکی مقدم باشد آن نماز جمعه صحیح است اگر چه به اندازه تكبيرة الإحرام جلوتر باشد .
مسئله 802- دو خطبه باید حتما خوانده شود و وقت خواندن خطبه هم پس از زوال است و به وسیله امام جمعه باید خوانده شود و سخن گفتن در میان خطبه ها جایز نیست و کسی که معنای خطبه را میفهمد احتیاط واجب آن است که به خطبه ها گوش کند .
مسئله 803- شرکت در نماز جمعه بر مسافر و زن و پیر و نابینا و نابالغ و هر کس که حضور وی باعث مشقت و دشواری است لازم نیست ولی اگر شرکت کردند نماز آنان صحیح است و به جای نماز ظهر حساب میشود .