شرایط وجوب زکات
مسئله 990- زکات در صورتی واجب می شود که مال به مقدار نصاب ، که بعدا گفته می شود ، برسد و مالک آن بالغ و عاقل و آزاد باشد و بتواند در آن مال تصرف کند .
مسئله 991- اگر انسان یازده ماه مالک گاو و گوسفند و شتر و طلا و نقره باشد اول ماه دوازدهم باید زکات آن را بدهد ولی اول سال بعد را باید از تمام شدن ماه دوازدهم حساب کند .
مسئله 992- زکات گندم و جو بنابر احتیاط واجب وقتی واجب می شود که دانه آنها بسته شود و زکات کشمش بنابر احتياط وقتی واجب می شود که غوره است و موقعی هم که رنگ خرما زرد یا سرخ شد بنابر احتیاط زکات آن واجب می شود ولی وقت دادن زکات در گندم و جو موقع خرمن و جدا کردن کاه آنها و در خرما و کش موقعی است که رطب و انگور خشک شود و به آنها خرما و کشمش گفته شود .
مسئله 993- اگر موقع واجب شدن زکات گندم و جو و کشمش و خرما ، که در مسئله پیش گفته شد ، صاحب آنها بالغ باشد باید زکات آنها را بدهد .
مسئله 994- مالی را که از انسان غصب کرده اند و نمی تواند در آن تصرف کند زکات ندارد ولی اگر زراعتی را از او غصب کنند و موقعی که زکات آن واجب می شود در دست غصب کننده باشد هر وقت به صاحبش برگشت احتیاط واجب آن است که زکات آن را بدهد .
مسئله 995- اگر طلا و نقره یا چیز دیگری را که زکات آن واجب است قرض کند و یک سال نزد او بماند باید زکات آن را بدهد و بر کسی که قرض داده چیزی واجب نیست .