مصرف زکات
مسئله 1021- انسان می تواند زکات را در هشت مورد مصرف کند : اول- فقیر یعنی کسی که مخارج سال خود و عیالاتش را ندارد و کسی که صنعت یا ملک یا سرمایه ای دارد که می تواند مخارج سال خود را بگذراند فقیر نیست . دوم - مسکین و آن کسی است که زندگی اش از فقیر سخت تر می گذرد . سوم- کسی که زکات را جمع و نگهداری می کند و به حساب آن رسیدگی میک کند و آن را به امام ( عليه السلام ) یا نائب امام یا فقرا می رساند . چهارم- کافری که اگر زکات به او بدهند به دین اسلام مایل می شوند ، یا در جنگ به مسلمانان کمک می کند . پنجم- خریداری بنده ها و آزاد کردن آنها . ششم - بدهکاری که نمی تواند قرض خود را اداء کند . هفتم - سبيل الله یعنی کارهایی که منفعت عمومی و دینی دارد مثل ساختن مسجد و مدرسه ای که علوم دینیه در آن خوانده می شود . هشتم- ابن السبيل یعنی مسافری که در سفر درمانده شده و احکام اینها در مسائل آینده گفته خواهد شد .
مسئله 1022- احتیاط واجب آن است که فقیر و مسکین بیشتر از مخارج سال خود و عیالاتش از زکات نگیرد و اگر مقداری پول یا جنس دارد فقط به اندازه کسری مخارج یک سالش زکات بگیرد .
مسئله 1023- کسی که باید زکات بدهد اگر از فقیری طلبکار باشد ، می تواند طلبی را که از او دارد بابت زکات حساب کند ، به شرط اینکه آن فقير قرضی را که گرفته بوده در معصیت صرف نکرده باشد .
مسئله 1024- چیزی را که انسان بابت زکات به فقیر میدهد لازم نیست به او بگوید که زکات است ، بلکه اگر فقیر خجالت بکشد مستحب است به اسم هدیه بدهد ، ولی باید قصد زکات کند و فقیری که آن را می گیرد نداند از چه بابت است .
مسئله 1025- کسی که بدهکار است و نمی تواند بدهی خود را بدهد ، اگر چه مخارج سال خود را داشته باشد ، می تواند برای پرداختن قرض خود زکات بگیرد ولی باید مالی را که قرض کرده در معصیت خرج نکرده باشد .
مسئله 1026- کسی که بدهکار است و نمی تواند بدهی خود را بدهد ، اگر چه فقیر نباشد ، انسان می تواند طلبی را که از او دارد بابت زکات حساب کند .