پایگاه اطلاع رسانی مرجع الاحکام فقیه اهل بیت سید محمد حسینی زنجانی
پایگاه اطلاع رسانی مرجع الاحکام فقیه اهل بیت سید محمد حسینی زنجانی

اینستاگرام تلگرام
رساله

کارهای حرام

مسئله 1131- اعانت و کمک کردن به ظالمین و ستمگران در کار حرام ، حرام است و اگر حرام نباشد حرام نیست مثل خیاطی کردن برای ظالمين و مانند آن ، مگر اینکه در عرف از یاران و اعوان آنان به حساب آید که در این صورت حرام است .
مسئله 1132- غناء حرام است و آن کیفیتی در صداست که به نحو لهو و باطل خوانده شود ، و ملاک در تشخیص آن عرف است ، گوش دادن به چنین صدایی حرام است و فرق نمی کند چه در مرثیه باشد و یا دعا ، و از حرمت غناء دو مورد استثناء شده است ، اول- غناء و خوانندگی زنان در عروسی به شرط آنکه سخنان باطل نخوانند و حرام دیگری به آن ضمیمه نشود ، مثلا صدای آنان را نامحرمان نشوند و زنان و مردان به هم مخلوط نشوند و الا حرام است . دوم- غناء جهت راه رفتن شتران .
مسئله 1133- موسیقی لهوی حرام است و بهتر این است که موسیقی غیر لهوی نیز ترک شود و تشخیص لهوی از غیر لهوی به عهده عرف است .
مسئله 1134- مزدی که زنان خواننده و مطربان می گیرند حرام است و نیز نوحه بر باطل کردن و نوحه ای که مشتمل بر دروغ باشد حرام است و اجرت گرفتن برای آن نیز حرام است اما نوحه بر حق کردن و اجرت گرفتن بر آن جایز است .
مسئله 1135- رشوه گرفتن حرام است و آن پول دادن جهت حکم کردن در قضاوت است چه قضاوت به حق باشد یا باطل و در روایت وارد شده که رشوه گرفتن در حکم کفر به خداست .
مسئله 1136- تمام اقسار قمار و آنچه از قمار برده شود حرام است و واجب است که به صاحبش برگردانند ، و اگر صاحبش معلوم نباشد یا مرده و وارث او هم معلوم نیست باید برای او صدقه دهند ؛ و آلات قمار مثل ترد و ورق و مانند آن حرام است .
مسئله 1137- بازی با آلات قماربابرد و باخت حرام قطعی است و بدون برد و باخت بنابر احتیاط واجب ترک شود .
مسئله 1138- یاد گرفتن و یاد دادن سحر و کسب کردن با آن حرام است ، و مراد از سحر یعنی عملی انجام دهد که بر چشم و گوش طرف مقابل توهم امر غیر واقعی غلبه کند مثل اینکه به خیال او بیاید که در آتش است و فرار کند و یا همسر خود را دشمن خود خیال کند .
مسئله 1139- تسخیر جن و يا ملائکه و یا انسان و نیز شعبده بازی در صورتی که ضرر به نفس محترمه نرساند اشکال ندارد .
مسئله 1140- بنابر احتیاط واجب ساختن صورتها و صاحبان روح مثل مجسمه انسان و حیوانات حرام است ولی نگهداشتن و خرید و فروش آن حرام نیست و نقاشی صورت آنها مکروه است .
مسئله 1141- آموختن و حفظ و نشر و خرید و فروش کتاب های گمراهان مثل فرقه های باطل حرام است ، مگر آنکه غرض او رد عقاید باطله آنان باشد .
مسئله 1142- دروغ گفتن حرام است و آن عبارت از خبر از چیزی است که واقعیت ندارد ، و فرقی در حرمت بین جدی و یا شوخی آن نیست .
مسئله 1143- در مقام دفع ضرر از خود و از مؤمن دروغ گفتن جایز است بلکه قسم دروغ هم می تواند بخورد و نیز جهت اصلاح بین دو نفر می تواند دروغ بگوید .
مسئله 1144- توریه جایز است و آن عبارت از سخنی است که واقعیت دارد ولی خلاف ظاهر باشد مثلا شخصی از او سؤال کند فلان شخص در منزل هست بگوید خیر و منظورش اتاق خاصی باشد که آن شخص در آن اتاق نیست و بهتر است در مقام ضرورت مادامی که توریه امکان دارد دروغ نگوید .
مسئله 1145- خلف وعده کراهت شدید دارد و اگر در حین وعده دادن بنابر عدم عمل داشته باشد حرام است ، و بنابر احتیاط واجب و عده ای که بنای عمل به آن را ندارد به زن و فرزند و دیگران ندهد .
مسئله 1146- مسخره و توهین کردن به مؤمن ( شیعه دوازده امامی ) حرام است و چنانچه آن شخص فاسق و بدعت گذار باشد برای جلوگیری از فسق و یا بدعت او جایز است .
مسئله 1147- غیبت مؤمن حرام است و مراد از غیبت ذکر چیزی است در غیاب شخص که در عرف آن را برای آن شخص نقصان به حساب آورده و ذکر آن برای آن شخص خوش آیند نیست ؛ غیبت حرام مؤكد است و شرط حرمت غیبت این است که شنونده آن شخص را بشناسد .
مسئله 1148- اگر در حضور شخصی همان چیزی را که موجب نقصان وی هست به او بگویند اگر اصطلاحا غیبت نیست ولی حرام است چون اذیت مؤمن است و نیز اگر در غیاب مؤمن چیزی را به او نسبت دهند که در او نیست این عمل غیبت نیست اما از غیبت بالاتر است و بهتان می باشد .
مسئله 1149- مواردی از حرمت غیبت استثناء شده است یعنی غیبت در آن موارد جایز است ؛ مثل اینکه شخص به طور آشکار معصیت می کند و یا مظلومی در مقام تظلم ( دادخواهی ) اعمال ظالم را بگوید و یا در مقام ازدواج از او سؤال کنند و یا در مقام هشدار بر مؤمن که گرفتار خطر و یا ضرر در دین و دنیا نشود ، اگر در این گونه موارد ناگریز شود معایب دیگران را بازگو کند اشکال ندارد .


راه های ارتباطیراه های ارتباطی

آدرس:

مشهد - خیابان دانشگاه 9 (15 قدیم)- کوچه قائم مقامی - پلاک 8


تلفن:  ۰۵۱۳۷۲۹۷۵۰۱
فکس:  ۰۵۱۳۷۲۷۴۵۸۳

پست الکترونیک:
info@smalzanjani.ir

اینستاگرام تلگرام ایتا
کلیه حقوق مادی و معنوی محفوظ و متعلق به آیت ا... زنجانی می باشد. تابستان 1400