احکام ودیعه
مسئله 1320- اگر انسان مال خود را به کسی بدهد و بگوید نزد تو امانت باشد و او هم قبول کند ، یا بدون اینکه حرفی بزنند صاحب مال بفهماند که مال را برای نگهداری به او می دهد و او هم به قصد نگهداری کردن بگیرد باید به احکام ودیعه و امانت داری عمل کند .
مسئله 1321- امانت دار و کسی که مال را امانت می گذارد باید هر دو بالغ و عاقل باشند پس انسان مالی را پیش بچه یا دیوانه امانت بگذارد ، یا دیوانه و بچه مالی را پیش کسی امانت بگذارند صحیح نیست .
مسئله 1322- کسی که نمی تواند از امانت نگهداری کند ، بنابر احتیاط واجب نباید قبول کند .
مسئله 1323- اگر انسان به صاحب مال بفهماند که برای نگهداری مال او حاضر نیست ، چنانچه او مال را بگذارد و برود و آن مال تلف شود کسی که امانت را قبول نکرده ضامن نیست ، ولی احتیاط مستحب آن است که اگر ممکن باشد آن را نگهداری کند .
مسئله 1324- اگر انسان از نگهداری امانت منصرف شود و ودیعه را به هم بزند ، باید هر چه زودتر مال را به صاحب آن یا وکیل یا ولی صاحبش برساند یا به آنان خبر دهد که به نگهداری حاضر نیست و اگر بدون عذر مال را به آنان نرساند و خبر هم ندهد چنانچه مال تلف شود ، باید عوض آن را بدهد .
مسئله 1325- کسی که امانت را قبول می کند اگر برای آن جای مناسبی ندارد باید جای مناسب تهیه کند و طوری آن را نگهداری کند که مردم نگویند در امانت خیانت کرده و در نگهداری آن کوتاهی کرده است و اگر در جایی که مناسب نیست بگذارد و تلف شود باید عوض آن را بدهد .
مسئله 1326- کسی که امانت را قبول می کند ، اگر در نگهداری آن کوتاهی نکند و تعدی یعنی زیاده روی هم نکند و اتفاقا آن مال تلف شود ضامن نیست ولی اگر آن را در جایی بگذارد که گمان میرود ظالمی بفهمد و آن را ببرد ، چنانچه تلف شود باید عوض آن را به صاحبش بدهد .
مسئله 1327- اگر صاحب مال بمیرد ، امانت دار باید مال را به وارث او برساند یا به وارث او خبر دهد و چنانچه مال را به وارث او ندهد و از خبر دادن هم کوتاهی کند و مال تلف شود ضامن است ، ولی اگر برای آنکه می خواهد بفهمد کسی که می گوید وارث میت هستم راست می گوید یا نه ، یا میت وارث دیگری دارد یا نه ، مال را ندهد و از خبردادن هم کوتاهی کند و مال تلف شود ضامن نیست .