پایگاه اطلاع رسانی مرجع الاحکام فقیه اهل بیت سید محمد حسینی زنجانی
پایگاه اطلاع رسانی مرجع الاحکام فقیه اهل بیت سید محمد حسینی زنجانی

اینستاگرام تلگرام
رساله

احکام عاریه

عاریه در لغت چیزی از کسی خواستن است و در اصطلاح فقه عقدی است که به موجب آن یکی از طرفین به طرف دیگر اجازه میدهد که از مال او به طور رایگان استفاده کند . عاریه دهنده رامعیر و عاریه گیرنده رامستعير گویند .
مسئله 1328- لازم نیست در عاریه صیغه بخوانند و اگر مثلا لباس را به قصد عاریه به کسی بدهد و او هم به همین قصد بگیرد عاریه صحیح است .
مسئله 1329- عاریه دادن چیز غصبی و چیزی که مال انسان است ولی منفعت آن را به دیگری واگذار کرده ، مثلا آن را اجاره داده ، در صورتی صحیح است که مالک مال غصبی یا کسی که آن چیز را اجاره کرده بگوید به عاریه دادن راضی هستم .
مسئله 1330- چیزی را که منفعتش مال انسان است ، مثلا آن را اجاره کرده ، می تواند عاریه بدهد ولی اگر در اجاره شرط کرده باشند که خودش از آن استفاده کند نمی تواند آن را به دیگری عاریه دهد .
مسئله 1331- اگر در نگهداری چیزی که عاریه کرده کوتاهی نکند و از آن در حد معمول و متعارف استعمال کند و زیاده روی نکند و اتفاقا آن چیز تلف شود ضامن نیست ، ولی چنانچه شرط کند که اگر تلف شود عاریه گیرنده ضامن باشد ، یا چیزی را که عاریه کرده طلا و نقره باشد هر چند در نگهداری آن کمال احتیاط را مراعات کرده باشد باید عوض آن را بدهد .
مسئله 1332- اگر عاریه دهنده بمیرد عاریه گیرنده باید چیزی را که عاریه کرده به ورثه او بدهد .
مسئله 1333- اگر چیزی را که عاریه کرده به مالک ، یا وکیل یا ولی او بدهد و بعد آن چیز تلف شود عاریه گیرنده ضامن نیست ، ولی اگر بدون اجازه صاحب مال یا وکیل یا ولی او به جایی ببرد که صاحبش معمولا به اسب را در اصطبلی که صاحبش برای آن درست کرده ببندد و بعد تلف شود یا کسی آن را تلف کند ضامن است .
مسئله 1334- اگر بداند مالی را که عاریه کرده است غصبی است باید آن را به صاحبش برساند و نمی تواند به عاریه دهنده بدهد .


راه های ارتباطیراه های ارتباطی

آدرس:

مشهد - خیابان دانشگاه 9 (15 قدیم)- کوچه قائم مقامی - پلاک 8


تلفن:  ۰۵۱۳۷۲۹۷۵۰۱
فکس:  ۰۵۱۳۷۲۷۴۵۸۳

پست الکترونیک:
info@smalzanjani.ir

اینستاگرام تلگرام ایتا
کلیه حقوق مادی و معنوی محفوظ و متعلق به آیت ا... زنجانی می باشد. تابستان 1400