مواردی که لازم نیست بدن و لباس پاک باشد
مسئله 475- در سه صورت اگر بدن یا لباس نمازگزار نجس باشد نماز او صحیح است : اول آنکه به واسطه زخم یا جراحت یا دملی که در بدن اوست ، لباس یا بدنش به خون آلوده باشد . دوم - آنکه بدن یا لباس او به مقدار کمتر از درهم به خون آلوده باشد . سوم آنکه ناچار باشد با بدن یا لباس نجس نماز بخواند ؛ در دو صورت اگر فقط لباس نمازگزار نجس باشد ، نماز او صحیح است : اول آنکه لباس های کوچک او مانند جوراب و عرقچین نجس باشد . دوم - آن که لباس مادر به بول پسر بچه ای که از وی پرستاری می کند نجس شود و لباس دیگری هم نداشته باشد و هر روز در بیست و چهار ساعت ) یک مرتبه آن لباس را بشوید .
مسئله 476- اگر در بدن یا لباس نمازگزار خون زخم یا جراحت و یا دمل باشد ، چنانچه طوری است که آب کشیدن بدن یا لباس یا عوض کردن لباس ، برای خصوص این شخص سخت باشد ، اگر چه برای عموم مردم سخت نباشد ، تا وقتی که زخم خوب نشده است می تواند با وجود آن خون نماز بخواند و همچنین است اگر چرکی که با خون بیرون آمده یا دوایی که روی زخم گذاشته اند و نجس شده است در بدن یا لباس او باشد.
مسئله 477- اگر به اندازه سر سوزنی خون حیض یا نفاس ، یا استحاضه ، یا خون سگ ، یا خون خوک ، یا خون کافر غیر کتابی ، یا مردار یا حیوان حرام گوشت در بدن و لباس نمازگزار باشد نماز او باطل است ، ولی خون های دیگر مثل خون بدن انسان یا خون حیوان حلال گوشت اگر چه در چند جای بدن و لباس باشد در صورتی که روی هم کمتر از درهم باشد نماز خواندن با آن اشکال ندارد .
مسئله 478- اگر لباس های کوچک نمازگزار مثل عرقچین و جوراب که نمی شود با آنها عورت را پوشانید نجس باشد چنانچه از مردار یا حیوان حرام گوشت درست نشده باشد نماز با آن صحیح است و نیز اگر با انگشتری نجس نماز بخواند اشکال ندارد .
مسئله 479- احتیاط مستحب این است که چیز نجس ، چه کوچک و چه بزرگ ، از قبیل دستمال و کلید و چاقو و ... همراه نماز گزار نباشد .