تسلیت
پایگاه اطلاع رسانی مرجع الاحکام فقیه اهل بیت سید محمد حسینی زنجانی
پایگاه اطلاع رسانی مرجع الاحکام فقیه اهل بیت سید محمد حسینی زنجانی

اینستاگرام تلگرام
رساله

سجده

مسئله 575- نمازگزار باید در هر رکعت از نمازهای واجب و مستحب ، بعد از رکوع دو سجده کند ، و سجده آن است که پیشانی و کف دو دست و سر دو زانو و سر دو انگشت بزرگ پاها را بر زمین بگذارد .
مسئله 576- دو سجده روی هم یک رکن است که اگر کسی در نماز واجب عمدا یا از روی فراموشی هر دو را ترک کند یا سجده اضافه کند نمازش باطل است .
مسئله 577- اگر عمدا یک سجده کم یا زیاد کند نماز باطل می شود ، و اگر سهوا یک سجده کم یا زیاد کند حکم آن بعدا گفته خواهد شد .
مسئله 578- اگر پیشانی را عمدا یا سهوا به زمین نگذاردسجده نکرده است اگر چه جاهای دیگر به زمین برسد ، ولی اگر پیشانی را به زمین بگذارد و سهوا جاهای دیگر را به زمین نرساند ، یا سهوا ذكر نگوید سجده صحیح است .
مسئله 579- در ذکر سجده مثل رکوع هر ذکری را که به اندازه سه « سبحان الله » باشد بگوید کفایت می کند ، ولی بهتر است سه مرتبه « سبحان الله » یا یک مرتبه « شبحان ربی الاعلی و بحمده » بگوید ، و مستحب است « بحان ربی الاعلى و بحمده » را به عدد فرد مثلا سه مرتبه یا پنج مرتبه بگوید .
مسئله 580- در سجود باید به مقدار ذکر واجب بدن آرام باشد و موقع گفتن ذکر مستحب هم اگر آن را به قصد ذکری که برای سجده دستور داده اند بگوید آرام بودن بدن لازم است و اگر به قصد مطلق ذکر بگوید آرام بودن بدن لازم نیست .
مسئله 581- اگر پیش از آنکه پیشانی به زمین برسد و بدن آرام گیرد عمدا ذکر سجده را بگوید ، یا پیش از تمام شدن ذکر سر از سجده بردارد نماز باطل است .
مسئله 582- اگر موقعی که ذکر سجده را می گوید ، یکی از هفت عضو را عمدا از زمین بردارد نمازش باطل می شود ولی موقعی که مشغول گفتن ذکر نیست ، اگر غیر پیشانی جاهای دیگر را از زمین بردارد و دوباره بگذارد اشکال ندارد .
مسئله 583- اگر پیش از تمام شدن ذکر سجده سهوا پیشانی را از زمین بردارد نمی تواند دوباره به زمین بگذارد و باید آن را یک سجده حساب کند ولی اگر جاهای دیگر را سهوا از زمین بردارد ، باید دو مرتبه به زمین بگذارد و ذکر را بگوید .
مسئله 584- بعد از تمام شدن ذکر سجده اول باید بنشیند تا بدن آرام گیرد و دوباره به سجده رود.
مسئله 585- جای پیشانی نمازگزار باید از جای زانوها و سر انگشتان پای او بلندتر از چهار انگشت بسته نباشد ، بلکه احتیاط واجب آن است که جای پیشانی او از جای انگشتان و سر زانوهایش پست تر از چهار انگشت بسته نباشد .
مسئله 586- در سجده باید سر دو انگشت بزرگ پاها را به زمین بگذارد و اگر به جای آن انگشتهای دیگر پا یا روی پا را به زمین بگذارد ، یا به واسطه بلند بودن ناخن سر شست به زمین نرسد نماز باطل است و کسی که به واسطه ندانستن مسئله نمازهای خود را این طور خوانده باید دوباره بخواند .
مسئله 587- مهر یا چیز دیگری که بر آن سجده می کند باید پاک باشد ، ولی اگر مثلا مهر را روی فرش نجس بگذارد ، یا یک طرف مهر نجس باشد و پیشانی را به طرف پاک آن بگذارد اشکال ندارد .
مسئله 588- کسی که نمی تواند پیشانی را به زمین برساند ، باید به قدری که می تواند خم شود و مهر یا چیز دیگری را که سجده بر آن صحیح است ، روی چیز بلندی گذاشته و طوری پیشانی را بر آن بگذارد که بگویند سجده کرده است ، ولی باید کف دست و زانوها و انگشتان پا را به طور معمول به زمین بگذارد .
مسئله 589- جایی که انسان باید تقیه کند می تواند بر فرش و مانند آن سجده کند و لازم نیست برای نماز به جای دیگر برود ولی اگر بتواند بر حصیر یا چیزی که سجده بر آن صحيح است طوری سجده کند که به زحمت نیفتد نباید بر فرش و مانند آن سجده کند .
مسئله 590- سجده کردن روی تشکی که هیچ آرام نمی گیرد باطل است ، ولی اگر بعد از گذاشتن سر و مقداری پایین رفتن آرام بگیرد سجده باطل نیست .
مسئله 591- در رکعت اول و ركعت سوم که تشهد ندارد ، مثل رکعت سوم نماز ظهر و عشاء ، بنابر احتیاط مستحب بعد از سجده دوم قدری بی حرکت بنشیند و بعد برخیزد ، که به آن جلسه استراحت گفته می شود .


راه های ارتباطیراه های ارتباطی

آدرس:

مشهد - خیابان دانشگاه 9 (15 قدیم)- کوچه قائم مقامی - پلاک 8


تلفن:  ۰۵۱۳۷۲۹۷۵۰۱
فکس:  ۰۵۱۳۷۲۷۴۵۸۳

پست الکترونیک:
info@smalzanjani.ir

اینستاگرام تلگرام ایتا
کلیه حقوق مادی و معنوی محفوظ و متعلق به آیت ا... زنجانی می باشد. تابستان 1400