تسلیت
پایگاه اطلاع رسانی مرجع الاحکام فقیه اهل بیت سید محمد حسینی زنجانی
پایگاه اطلاع رسانی مرجع الاحکام فقیه اهل بیت سید محمد حسینی زنجانی

اینستاگرام تلگرام
رساله

نماز جماعت

مسئله 714- مستحب است که نمازهای واجب خصوصا نمازهای یومیه را به جماعت بخوانند و در نماز صبح و مغرب و عشا خصوصا برای همسایه مسجد و کسی که صدای اذان مسجد را می شنود بیشتر سفارش شده است .
مسئله 715- در روایت آمده است که اگر یک نفر به امام جماعت اقتداء کند ، هر رکعت از نماز آنان ثواب صد و پنجاه نماز دارد و اگر دو نفر اقتداء کنند هر رکعتی ثواب ششصد نماز را دارد و هر چه بیشتر شوند ثواب نمازشان بیشتر می شود تا به ده نفر برسند و عده آنان که از ده گذشت اگر تمام آسمان ها کاغذ و دریاها مرکب و درختها قلم و جن و انس و ملائکه نویسنده شوند نمی توانند ثواب یک رکعت آن را بنویسند .
مسئله 716- حاضر نشدن به نماز جماعت از روی بی اعتنائی جایز نیست و سزاوار نیست که انسان بدون عذر نماز جماعت را ترک کند .
مسئله 717- مستحب است که انسان صبر کند تا نماز را به جماعت بخواند و نماز جماعت از نماز اول وقت که فرادی یعنی تنها خوانده شود بهتر است و نیز نماز جماعتی را که مختصر بخوانند از نماز فرادی که آن را طول بدهند بهتر می باشد .
مسئله 718- اگر امام یا مأموم بخواهد نمازی را که به جماعت خوانده دوباره با جماعت بخواند اشکال ندارد .
مسئله 719- نماز مستحب را نمی شود به جماعت خواند مگر نماز استسقاء که برای آمدن باران می خوانند و نمازی که واجب بوده و به جهتی مستحب شده است ، مانند نماز عید فطر و عید قربان که در زمان امام ( عليه السلام ) واجب بوده و به واسطه غائب شدن ایشان مستحب است ، می توان به جماعت خواند .
مسئله 720- موقعی که امام جماعت نماز یومیه را می خواند ، هر کدام از نمازهای یومیه را می شود به او اقتداء کرد ، ولی اگر امام نماز یومیه اش را احتياطا دوباره می خواند ، اقتداء کردن به او در صورتی که نماز مأموم هم از بابت احتیاط باشد اشکال دارد .
مسئله 721- اگر امام جماعت قضای نماز یومیه خود را می خواند میشود به او اقتداء کرد ولی اگر نمازش را احتياط قضا می کند ، یا قضای نماز کس دیگری را می خواند در صورتی که قضای آن برای آن کس احتیاط نباشد و فوت نماز قطعی باشد اگر برای آن پول نگرفته باشد اشکال ندارد .
مسئله 722 - اگر انسان نداند نمازی را که امام می خواند نماز واجب یومیه است یا نماز مستحب ، نمی تواند به او اقتداء کند .
مسئله 723- اگر امام در محراب باشد و کسی پشت سر او اقتداء نکرده باشد کسانی که دو طرف محراب ایستاده اند و به واسطه دیوار محرا می بینند نمی توانند اقتداء کنند بلکه اگر کسی هم پشت سر امام اقتداء کرده باشد اقتداء کردن کسانی که دو طرف او ایستاده اند و به واسطه دیوار محراب امام را نمی بینند اشکال دارد .
مسئله 724- اگر به واسطه درازی صف اول ، کسانی که دو طرف صف ایستاده اند امام را نبینند می توانند اقتداء کنند و نیز اگر به واسطه درازی یکی از صفهای دیگر کسانی که دو طرف آن ایستاده اند ، صف جلوی خود را نبینند می توانند اقتداء کنند .
مسئله 725- اگر صف های جماعت تا در مسجد برسد ، کسی که مقابل در پشت صف ایستاده نمازش صحیح است ، و نیز نماز کسی که پشت سر او اقتداء می کنند صحیح می باشد اگر چه صف های آنان طولانی باشد و از مقابل در مسجد بگذرد ، و نیز نماز کسانی که دو طرف او ایستاده اند و صف جلو را نمی بینند اشکال ندارد چون با کسانی که در مقابل در ایستاده اند و صف های جلو را می بینند متصل هستند .
مسئله 726- کسی که پشت ستون ایستاده اگر از طرف راست یا چپ به واسطه مأموم دیگر به امام متصل نباشد نمی تواند اقتداء کند .
مسئله 727- اگر بین کسانی که در صف ایستاده اند بچه ممیز یعنی بچه ای که خوب و بد را میفهمد فاصله شود نماز جماعت صحیح است ، چه نماز بچه صحیح باشد و چه باطل باشد
. مسئله 728- اگر بداند نماز یک صف از صفهای جلو باطل است در صف های بعد نمی تواند اقتداء کند ولی اگر نداند نماز آنان صحیح است یا نه می تواند اقتداء کند .
مسئله 729- اگر مأموم بعد از نماز بفهمد که امام عادل نبوده است یا به جهتی نمازش باطل بوده است ، مثلا بی وضوء نماز خوانده است ، نمازش صحیح است .
مسئله 730- اگر موقعی که امام در رکوع است اقتداء کند و به ركوع امام برسد ، اگر چه ذکر امام تمام شده باشد ، نمازش صحیح است و یک رکعت حساب می شود اما اگر به مقدار رکوع خم شود و به رکوع امام نرسد نمازش باطل است .
مسئله 731- اگر موقعی که امام در رکوع است اقتداء بکند و به مقدار رکوع خم شود و شک کند که به رکوع امام رسیده یا نه ، نمازش باطل است .
مسئله 732- اگر موقعی که امام در رکوع است اقتداء کند و پیش از آنکه به اندازه رکوع خم شود ، امام سر از رکوع بردارد ، بنابر احتیاط واجب باید بایستد تا امام برای رکعت بعد برخیزد و آن را رکعت اول نماز خود حساب کند ، ولی اگر برخاستن امام به قدری طول بکشد که نگویند این شخص نماز جماعت می خواند باید نیت فرادی کند .
مسئله 733- اگر موقعی برسد که امام مشغول خواندن تشهد آخر نماز است چنانچه بخواهد به ثواب جماعت برسد باید بعد از نیت و گفتن تکبیره الاحرام بنشیند و تشهد را با امام بخواند ولی سلام را نگوید و صبر کند تا امام سلام را بدهد ، بعد بایستد و بدون آنکه دوباره نیت کند و تکبیر بگوید ، حمد و سوره بخواند و آن را ركعت اول نماز خود حساب کند .
مسئله 734- در نماز جماعت باید بین مأموم و امام پرده و مانند آن ، اگر چه پشت آن دیده شود ، فاصله نشود و بنا بر احتیاط واجب شیشه هم فاصله نشود ، اگر چه پشت آن دیده شود و همچنین است شخص و مأموم دیگر که شخص به واسطه او به امام متصل شده است ؛ ولی اگر امام مرد و مأموم زن باشد چنانچه بین آن زن و امام یا بین آن زن و مأموم دیگری که مرد است و زن به واسطه او به امام متصل شده است پرده و مانند آن باشد اشکال ندارد .
مسئله 735- احتیاط واجب آن است که بین جای سجده مأموم و جای ایستادن امام و نیز فاصله صف مأمومی از مأموم دیگر بیشتر از یک قدم گشاد ، که از یک متر مختصری کمتر است ( ۷۵ سانتی متر ) ، نباشد .
مسئله 736- اگر مأموم به وسیله کسی که طرف راست یا چپ او اقتداء کرده به امام متصل باشد و از جلو به امام متصل نباشد ، بنابر احتیاط واجب باید با کسی که در طرف راست یا چپ او اقتداء کرده ، بیشتر از یک قدم گشاد فاصله نداشته باشد .
مسئله 737- اگر در نماز بین مأموم و امام یا بین مأموم و کسی که مأموم به واسطه او به امام متصل است ، بیشتر از یک قدم گشاد فاصله پیدا شود نماز فرادی می شود و باید به وظیفه فرادی عمل کند .
مسئله 738- اگر در رکعت دوم اقتداء کند لازم نیست حمد و سوره بخواند ، ولی قنوت و تشهد را با امام می خواند و احتیاط واجب آن است که موقع خواندن تشهد انگشتان دست و سینه پا را به زمین بگذارد و زانوها را بلند کند و باید بعد از تشهد با امام برخیزد و حمد را بخواند و احتیاط مستحب موکد این است که سوره را هم بخواند و اگر برای سوره وقت ندارد ، حمد را تمام کند و در رکوع خود را به امام برساند ، ولی اگر در سجده به امام برسد بنابر احتياط ، قصد فرادی کند و اگر با جماعت تمام کرد دوباره نماز را بخواند .
مسئله 739- اگر موقعی که امام در رکعت دوم نماز چهار رکعتی است اقتداء کند ، باید در رکعت دوم نمازش که رکعت سوم امام است بعد از دو سجده بنشیند و تشهد را بخواند و چنانچه ترس داشته باشد که در حال قیام به امام نرسد مستحبات تشهد را به جا نیاورد و برخیزد و چنانچه برای گفتن سه مرتبه تسبیحات وقت ندارد ، یک مرتبه بگوید و در رکوع خود را به امام برساند .
مسئله 740- اگر امام در رکعت سوم یا چهارم باشد و مأموم بداند که اگر اقتداء کند و حمد را بخواند به رکوع امام نمیرسد ، بنابر احتیاط واجب باید صبر کند تا امام به رکوع رود بعد اقتداء کند ، اگر در رکعت سوم یا چهارم امام اقتداء کند باید حمد را بخواند و بنابر احتیاط مستحب موک کد را نیز بخواند و اگر برای سوره وقت ندارد باید حمد را تمام کند و در رکوع یا سجده خود را به امام برساند ولی اگر در سجده به امام برسد ، چنانچه نماز را با امام تمام کند ، احتیاط نماز را دوباره بخواند و یا اینکه در سجده قصد فرادی کند .


راه های ارتباطیراه های ارتباطی

آدرس:

مشهد - خیابان دانشگاه 9 (15 قدیم)- کوچه قائم مقامی - پلاک 8


تلفن:  ۰۵۱۳۷۲۹۷۵۰۱
فکس:  ۰۵۱۳۷۲۷۴۵۸۳

پست الکترونیک:
info@smalzanjani.ir

اینستاگرام تلگرام ایتا
کلیه حقوق مادی و معنوی محفوظ و متعلق به آیت ا... زنجانی می باشد. تابستان 1400